Tüm Zamanların En İyi 15 Dövüş Oyunu

Haku
18 min readNov 21, 2019

--

Gelmiş geçmiş (bence) en iyi dövüş oyunlarından derlemiş olduğum Tüm Zamanların En iyi 15 Dövüş Oyunu listesine hoş geldiniz!

(ilk olarak 28/02/2017 tarihinde baslattusu.com’da yayınlandı)

Bu listeyi hazırlarken şunlara dikkat edildi: hâlâ oynanabilirlik, sağladığı eğlence, rekabetçi yanı, zamanında çığır açmış olması. Yazım aşamasında birçok değişiklik yapıldı. Street Fighter Alpha 2, EX 2 Plus; The King of Fighters 98, XIII; Guilty Gear XX: Accent Core gibi listeye giremeyen ve son anda çıkarılan ama gönlümüze taht kurmuş oyunlar oldu. Bu listenin en önemli özelliği, içerisindeki oyunların hâlâ ilk günkü heyecanla oynanabilir olması. Dengeli ve rekabetçi özellikleri bunun hemen ardından geliyor. Bu kriterlerin en sonuna ise zamanında sükse yaratabilmiş olmalarını ekleyebiliriz.

15. Rival Schools

Genel Bakış: Capcom’un üretkenliğinin tavan yaptığı yıllardan kalma, rakip okul öğrencilerinin, hatta öğretmenlerinin birbirlerine ağız burun daldığı üç boyutlu bir dövüş oyunu Rival Schools. Batsu, Hideo, Kyosuke, Akira gibi karakterleri dövüş dünyasına kazandıran oyunda belki de ilk kez bir beyzbolcu (Shoma) ile bir futbolcuyu (Roberto) birbiriyle dövüştürmüştük.

Arka Sıradakiler — JP Edition

Oyun Sistemi: 4 tuşlu bir sisteme ve 3 boyutlu grafiklere sahip olan Rival Schools’ta, A+B tuşlarına basarak kapma, A+C veya B+D tuşlarına basarak da 2 süper barınızı doluysa ikili süper yapabiliyordunuz. 2 vs 2 ile başlayıp 3 vs 3 dövüş sistemiyle yoluna devam eden oyunun Playstation 1, arcade ve Dreamcast platformlarında sürümleri mevcuttur.

14. Last Blade 2

Genel Bakış: Metal Slug’ı saymazsak piksel grafik konusunda SNK’nin belki de en kaliteli işi Last Blade 2. Üstelik müzikleri de, değil dövüş oyunları, tüm türler içerisinde en iyiler listesine girmeyi hak ediyor. Normalde bir dövüş oyununda görmeye alışkın olmadığımız şekilde duygusal ve dramatik bir hikâyeyi de es geçmeyelim. Japonya’nın Meiji döneminde geçen ve tarihi bir arka plana sahip olan oyunda klasik yumruk ve tekmeli karakterler haricinde kılıçlı, sopalı samuraylar, roninler, bir kung fu ustası, hançerli bir ninja ve dahası yer alıyordu.

Oyundaki mekanlar sanat eseri gibi

Oyun Sistemi: Kaede, Yuki, Moriya, Setsuna ve Hibiki gibi kendine özgü harika karakter tasarımlarıyla oyuncuyu kendine çeken oyunda 4 tuş bulunuyor. A: hafif vuruş, B: büyük vuruş, C: tekme ve D: “repel” dediğimiz savuşturma tuşu. D tuşuna doğru zamanda basarsak bize gelen saldırıyı anında savuşturabiliyoruz. Savuşturmamız başarılı olduğunda geriye güzel bir ceza kesme hakkı doğuyor. Ayrıca karakter seçerken bir de karakterinizin oyun tipi seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Power, Speed ve EX şeklinde 3’e ayrılan bu dövüş seçenekleri arasındaki farklar şunlar. Power tipinde karakteriniz çok hasar veriyor ve ayrıca sağlık çubuğunuz kritikken ve süper çubuğunuz doluyken büyük ve gizli bir bir süper hareket yapmanızı sağlıyor. Öte yandan diğer türlere göre daha yavaş kalıyor. Speed seçeneğinde çok daha hızlı ve vuruş sayısı fazla olan farklı kombolar çıkabiliyor, ayrıca iki kez aşağı + bir vuruş tuşuna basarak art arda komboları sıralayabildiğiniz ucu açık bir kombo moduna giriyorsunuz. EX modu ise bu iki modun birleşimi fakat çok fazla hasar alıyor.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Last Blade 2 çok dengeli bir oyun değil. Üst seviye kapışmalarda özellikle Akari gibi karakterler bazen çok güçlü olabiliyor. Öte yandan bahsettiğimiz 3 oyun tipi, her bir karakteri yeniden oynanası ve keşfedilesi yapıyor. Orta seviye oyuncular için en eğlenceli ve kapışmalı oyunlardan birisi. Özellikle görsel ve işitsel kalitesi, repel sisteminin de zenginleştirdiği yoğun oynanışla harmanlandığında ortaya epik kapışmalar çıkıyor.

13. Soul Calibur 2

Genel Bakış: Zamanının belki de en popüler kılıçlı dövüş oyunu serisi Soul Calibur, 2. oyunuyla pırıl pırıl parladı. Arcade haricinde Gamecube ve Playstation 2 portları, eleştirmenlerden dövüş türü içerisinde tüm zamanların en yüksek puanlarını toplamayı başardı.

Oyun Sistemi: Aynı Tekken gibi 3 boyutlu bir arenada 8 yöne hareketin mümkün olduğu oyunda, kendine has savuşturma özelliği (koruma tuşu + ileri) rakibin düşüncesizce hareketine güçlü cezalar çekebilmemizi sağlıyor. Tekken benzeri kombolara sahip olan oyunda her biri farklı silah kullanan karakterler bizlere oldukça çeşitli oynanış şekilleri sunuyor. Katanalar, fırıncı küreği gibi orta çağ kılıçları, tonfalar, nançakular, hançerler, kırbaçlar derken, herkese hitap edecek bir silah bulmak mümkün.

Oyundaki savuşturma özelliğiyle durumu lehinize çevirin

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Alışması ve başlaması en kolay oyunlardan olan Soul Calibur’da uzmanlaşmak biraz zaman istiyor. İlk etapta rastgele hareket sallamanın çok kolay olduğu oyunda, zaman geçtikçe tüm rastgele saldırıları savuşturmayı ve acımasızca cezalandırmayı öğreniyorsunuz. Oldukça rafine ve hızlı bir oynanış; Mitsurugi, Cervantes, Ivy, Talim gibi kafalara kazınan karakterler; eskimeyen 3 boyutlu grafikler sayesinde oyun 15 sene sonra bile bizlere çok eğlenceli saatler geçirtiyor. Sonrasında çıkan devam oyunları ile çıtayı gittikçe düşüren serinin bu en eğlenceli bölümünü herkese öneririz.

12. Samurai Shodown II

Genel Bakış: 1994 yılında arcade salonlarına güneş gibi doğan Samurai Shodown II, acımasız bir kılıç dövüşünün yanı sıra zamanına göre nefes kesici 2 boyutlu arka planlar ve mistik bir atmosfer sunuyordu. Samurai Shodown serisinin Street Fighter II’si diyebileceğimiz oyunu oynaması hiç de kolay değildi. Seriyi oynayanlar bilir. Rakibin tek bir kılıç hareketini yedirmesiyle sağlık çubuğunuzdan devasa bir parçayı kaybedebiliyorsunuz. Bu yüzden iyi bir rakiple kapışırken terden sırılsıklam olmak mümkündü bu oyunda. Serinin en çok bilinen ve takdir edilen bölümü olan SSII heyecan yaratma konusunda o kadar başarılıydı ki Haohmaru, Genjuro, Ukyo, Hanzo gibi karakterleri yıllar geçse de hiç unutmadık.

Oyun Sistemi: 2 boyutlu klasik bir “fundamental” oyunu. Temeli sağlam tutmak isteyenlerin tercihi. Oyunda 2’si kılıç vuruşu, 2’si tekme olmak üzere 4 tuş var. 2 kılıç tuşuna basarak çok yüksek hasarlı ama yavaş büyük bir vuruş yapabilir, 2 tekmeye aynı anda basarak da büyük tekme hareketi çıkarabilirsiniz. Ayrıca, serinin sonraki oyunlarında kaybolan ileri veya geri çapraz yönlere iki kez kolu ittirerek yuvarlanma yapabiliyor ya da iki kez aşağı ittirerek ateş toplarının altından eğilebiliyorsunuz. Bunları öğrendikten sonra, sırada rakibinizi tahmin edip doğru zamanda ceza kesme ve kılıçsızken rakibin kılıcını yakalama hareketlerini kullanmaya başlayacaksınız. Ayrıca dayak yedikçe dolan Rage çubuğunuz tam dolduğunda saldırılarınız çok hasar verecek ve her karaktere özgü süper hareketi yapabileceksiniz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Bu oyunda her an her şey olabilir. En küçük hata çok ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kapışmalarda heyecanın doruk noktalarda olduğu çok az oyundan biridir Samurai Shodown 2. Hata yapanın gözünün yaşına bakmaz. Özellikle orta ve ileri seviye oyuncular bunu daha iyi hisseder. Eski zamanlardaki oyunların tadını biraz olsun almış herkes, bu oyunu oynadıkça ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır.

11. Darkstalkers 3 / Resurrection

Genel Bakış: Capcom’un 2 boyutlu karakter animasyonlarının belki de en üst noktasına oturabilecek kalitede görsellere; vampirli, canavarlı, hortlaklı bir atmosfere ve tabii ki hızlı, kombolu ve eğlenceli bir oynanışa sahip olan Darkstalkers serisinin en derli toplu hali Darkstalkers 3. Hızlı dövüş oyunlarını sevenler için en uygun oyunlardan birisi.

BB Hood, yani kırmızı şapkalı kızın cani versiyonu acıma nedir bilmiyor.

Oyun Sistemi: Yukarıda da belirttiğim gibi bu oyun çok hızlı bir oynanışa sahip. Raunt sırasında sürekli yer değiştirmeli ve rakibi yoklayıp, açıkları bulmalısınız. ES denilen, özel hareketlerin bar harcayarak yapılan güçlü versiyonları (SF’de EX); EX denilen süper hareketler ve ayrıca Dark Force denilen SF EX serisindeki excel’e benzer bir özellik mevcut. Dark Force sekansı her karakter için farklı özellikler barındırıyor. Örneğin, Demitri, Felicia Donovan fazladan vuruşlar kazanırken; Morrigan ve Lilith’in klonları çıkıyor; Jedah ve Q-Bee sürekli uçabiliyor ya da diğer karakterler yeni hareketler ve ekstra zırh elde ediyorlar. Darkstalkers 3’te çok fazla karakter ve oynanış stili mevcut. Her biri kendine özgü olan yaratık listesinden size en uygununu bulduktan sonra, zincir ve link kombolarını öğrenecek; Dark Force özelliklerini çözeceksiniz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Böyle renkli karakterlere ve özelliklere sahip bir oyun elbette ki çok eğlenceli. Yıllar sonra bile kendinden hiçbir şey kaybetmeden çekiciliğini korumaya devam ediyor. Darkstalkers 3, düşük seviyelerde eğlence vaat ederken, üst seviyelerde de ne kadar dengeli bir oyun olduğunu göstererek listemizin 11. sırasında parlamaya devam ediyor.

Ünlü Pro-Oyunculardan Darkstalkers Resurrection maçları:

10. Garou: Mark of the Wolves

Genel Bakış: Fatal Fury serisinin en popüler halkası Garou, 1999 yılındaki çıkışından beri değeri en az bilinen ama bilenler tarafından da en çok övülen dövüş oyunlarından biri olmuştur. Fatal Fury evreninin ilerki yıllarında geçen oyunda Terry Bogard orta yaşlarına dayanmış, ölen Geese Howard’ın oğlu Rock büyümüş, KoF’tan tanıdığımız Kim’in oğulları da ringlerde yerini almıştır. Türe getirdiği devrimsel nitelikte oynanış özellikleriyle ve yağ gibi akan oyun tarzıyla hiç eskimeden göz almaya devam ediyor.

Oyun Sistemi: Oyundaki mekaniklerden ilki “Tactical Offense Position” (T.O.P.) sistemi. T.O.P. sisteminde karakterimizle birlikte 3 parçaya ayrılmış olan sağlık çubuğumuzun hangi kısmında T.O.P. moda gireceğimizi seçiyoruz. Örneğin son parçayı T.O.P. olarak seçtik diyelim. Dayak yedikçe sağlık barımız son 3. parçaya kadar düştüğü an bu mod etkinleşiyor. Bu modda özel T.O.P. hareketi yapabiliyoruz, verdiğimiz hasar artıyor, yavaş yavaş sağlık yenileyebiliyoruz ve süper barımız daha hızlı doluyor. Bu özelliği ister ilk parçaya alarak rauntun başında kullanabilir, istersek de sona alıp bir geri dönüş mekaniği şeklinde harcayabiliriz. Bunun dışında “Just Defend” mekaniği sayesinde saldırı geldiği anda korumaya aldığımızda Street Fighter 3’teki “Parry” sistemine benzer bir şekilde savuşturma yapıp korumada sağlığımızın azalmasını engelliyor ve ayrıca rakibe karşı ufak bir avantaja sahip oluyoruz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Garou, sahip olduğu ilginç mekaniklerle özellikle üst düzey kapışmalar için uygun, eğlenceli, renkli bir oyun. Zamanının ilerisinde olması onu değeri en az bilinen dövüş oyunlarından biri haline getiriyor. Şu an oyunun PS4 ve Vita için de HD sürümleri mevcut.

9. Samurai Shodown V Special

Genel Bakış: Samurai Shodown serisi, her ne kadar hep çok sevilen ve çok övgü gören bir seri olsa da genellikle karakterler arası dengesiz oluşuyla da bilinir. Özellikle Samurai Shodown V faciasından sonra SNK Playmore, Yuki Entertainment ile gelmiş geçmiş en dengeli Samurai Shodown oyununu çıkartıyor. SSV Special’da 28 karakter bulunuyor.

Oyun Sistemi: Her zamanki gibi 4 temel tuşla oynanan oyunda yine çift, üç veya dört tuşa basarak yapılan hareketler mevcut. Her karakter için evrensel üstten koruma bozma hareketi ve evrensel kapma hareketi bulunuyor. Yani daha önceki oyunlardaki gibi bu hareketleri seçtiğiniz karaktere göre suistimal edemiyorsunuz. Ayrıca oyundaki konsantrasyon modu, anında çıkan issen kesişi ve fatality benzeri ölümler de hem tansiyonu yükseltiyor hem de görsel bir şölen sunuyor.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Serinin tüm sevilen karakterlerini dengeli bir oynanışla birleştiren ve fundamental (temel dövüş) mekaniklerinin ön planda olduğu SSV Special, kesinlikle oynanıp iyice öğrenilmesi gereken bir dövüş oyunu. Temel dövüş oyunu prensiplerinin ön plana çıktığı, çok uzun kombolar barındırmayan, sürekli tetikte olmanız gereken, akıl oyunlarının çok önem kazandığı heyecan yüklü kapışmalara hazır olun. SNK, SS 6 ve SS Sen (Edge of Destiny) ile seriyi öldürmeden önceki son güzel Samurai Shodown oyunu. (2019'dan not: şu anda PS4 için yeni çıkan harika bir Samurai Shodown oyunu ile serinin kaderi tekrar emin ellerde)

8. Ultimate Mortal Kombat 3

Genel Bakış: Bu yazıyı yazarken olası “Bu listede nasıl bir Mortal Kombat oyunu olmaz” homurdanmalarını duyar gibiydim. Bu yüzden koca seriden benim ve pek çok oyuncunun favorisi UMK3’ü eklemek ve 8 numaraya kadar yükseltmek benim için bir görevdi. Arcade salonlarının en sevilen oyunlarından olan UMK3, gizli karakterler hariç 22 dövüşçüye ev sahipliği yapan, 1995’te çıktığı ortama göre oldukça kalabalık bir oyundu. Bir önceki sürümü MK3’e yeni özellikler, zorluk dereceleri, yeni bölümler ve karakterler ekleyerek tam bir MK deneyimi sunuyordu. Sahip olduğu uzun kombolar, ilginç özel hareketler, Fatality/Babality/Animality/Friendship gibi bitirici vuruşlar ve bir sürü giz oyunu tekrar tekrar oynamamızı sağlıyordu.

Kombo yapması en zevkli oyunlardan birisi UMK3

Oyun Sistemi: Alıştığımız üzere koruma, koşma tuşları ve 4 ayrı vuruş tuşuna sahip oyunda belirli tuşlara sırayla basarak zincir kombolar yapabiliyoruz. Her ne kadar ninjalar renkleri dışında birbirinin aynısı gibi gözükse de oyundaki karakter çeşitliliği oldukça farklı oynanışlar sunabiliyor. Bazı bölümlerde rakibinize yedirdiğiniz bir aparkatla üst kata çıkartıp başka bölümlere geçiş yapabiliyorsunuz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Mortal Kombat hiçbir zaman dengeli ve rekabetçi bir seri olmadı. Fakat yine UMK 3, MKX ile birlikte serinin en rekabetçi oyunlarından birisi sayılır. Eskiler yad etmek ve eğlenceli zamanlar geçirmek için hâlâ gideri var.

7. Ultimate Marvel vs Capcom 3

Genel Bakış: Bu oyunu tek bir kelimeyle anlat deseler şunu seçerdim: GAZ! Marvel serisi her zaman en büyük gaza gelme anlarına sahne olan serilerden biri olmuştur. MVC 2 ne kadar bozuk bir oyun olsa da yıllarca bıkmadan usanmadan oynanmış ve coşkusundan bir şey kaybetmemişti. 3. oyunun son sürümü UMVC 3 ise yine kusursuz olmamasının yanında o coşkudan hiç bir şey kaybetmiyor, hatta üstüne bir kat daha gaz katmanı çıkıyor. En ünlü kurgusal evrenlerden Marvel çizgi roman evreni ile Capcom’un oyun evrenini birleştiren oyunda 50 tane birbirinden ünlü karakter bulunuyor. Bunların içinde bir köşede Captain America, Spider-man, Deadpool, Wolverine, Doctor Strange; diğer köşede Ryu, Chun Li, Akuma, Dante, Haggar gibi karakterler var. Bol ışıklı, efektli, komboların havalarda uçuştuğu bu oyun kesinlikle herkese göre değil.

Deadpool’u dövüş oyununa eklersek, gider sağlık barını falan söker

Oyun Sistemi: Oyunun; Küçük, orta, büyük saldırı ve launcher (havaya kaldırma) olmak üzere 4 temel tuştan ve ek olarak asist/karakter değiştirme tuşlarından oluşan bir kontrol şeması var. Normal vuruşlarla kombo başlatıp launcher ile hava kaldırdığımız rakibi, havada döverken yere düştükten sonra OTG (yerden kaldırma) hareketleriyle yerden kaldırdığımız, bunun yanında kombo uzatma ve tuzağa düşürme gibi amaçlarla asist çağırdığımız, bitişine de süperi rakibin gözüne soktuğumuz karman çorman gibi gözüken ama alıştıkça tüm bunları zevkle yaptıran bir oyun sistemi bulunuyor. Tğm oyun rakibin kafasını karıştırıp, anlık olarak tuzağa düşürüp kombo başlatma üzerine. Tüm bunları yaparken karşıdakini çok iyi okumamız gerekiyor. Aksi taktirde rakibimiz, yardım gelen karakterimizle birlikte bizi bir güzel dövebilir. Bir anda 2 hatta belki de 3 karakterimizi aynı anda kaybedebiliriz. Bunun yanında X-Factor adı verilen bir geri dönüş mekaniği mevcut. Ne kadar az adamımız kalırsa o kadar uzun süren ve güçlenen X-Factor özelliği, 4 tuşa basıp etkinleştiriliyor. X-Factor sekansı sırasında çok hızlı hareket edip çok büyük hasarlar verebiliyoruz. Ayrıca X-Factor’ü kombo arasında cancel olarak kullanıp daha uzun kombolar yapabiliyoruz. Wesker ve Dark Phoenix gibi karakterlerin elinde adeta bir kitle imha silahına dönüşen X-Factor kesinlikle oyunun en bozuk özelliklerinden birisi.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: UMVC 3 kesinlikle kusurlu bir oyun. İçerisinde, yapması çok zor da olsa sonsuz kombolar ve bir takım glitchler barındırıyor. Capcom, oyun çıktıktan sonra geliştirme ekibini dağıttığı için yıllardır yama gelmiyor. Ayrıca, yeni başlayan oyuncular ekranda ne olup bittiğini anlamakta zorlanabilirler. Fakat, öğrenme eşiği çok kolay bir şekilde aşıldıktan sonra gelsin kombolar… Bu oyunda o kadar çok kombo çeşitliliği sunuyor ki, kendiniz oluşturduğunuz takıma özel kişisel kombolarınızı oluşturabiliyor ve oyun stratejileri geliştirebiliyorsunuz. Bu noktada eğlence metresi tavana vuruyor. Çıkışından seneler sonra hâlâ yeni şeyler gördüğümüz oyunu izlemek bile çok ayrı bir keyif sunuyor.

6. Street Fighter II — Champion Edition

Genel Bakış: Bu efsane hakkında söyleyecek çok da bir şey yok aslında. Bugün bildiğimiz dövüş oyunu türü bu oyuna borçluyuz diyebiliriz belki. Kendisinden önce çıkan dövüş oyunlarına kıyasla dev bir sıçrayış yapan Street Fighter II’nin günümüzde hâlâ geçerli olan sapasağlam oynanışı, çağının ilerisinde görselliği, her biri birer ikon haline gelen karakterleri ile bu oyun tam bir dönüm noktası. Onca yaşına rağmen hâlâ aynı çekiciliğini koruyan oyun, inanıyorum ki bir 20 yıl geçse de sevenleri tarafından ilk günkü gibi oynanmaya devam edecek. SF II’nin oldukça çok sürümü çıktı. Ben de bu liste için II’nin en popüler ve en derli toplu sürümlerinden olan Champion Edition’ı seçtim.

Oyun Sistemi: 3 yumruk, 3 tekme olacak şekilde toplam 6 tuşla harikalar yaratan, bizi kombo sistemiyle tanıştıran SF II 90’ların en büyük olaylarından biriydi. Shoryuken hareketi biraz fazla güçlü olsa da her karakterle pek çok akıl oyunu yapmaya izin vardı.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: SF II bir çocukluğumuzun bir parçasıydı. İkonik kelimesinin sözlük anlamıydı. Tüm dünya bu oyunu yıllarca oynadı. Çıkışından 28 yıl sonra hâlâ oynanabilir olan, aynı zevki veren başka pek fazla oyun yok. SF 2 klasikleşmiş bir eser ve asla ölmeyecek.

5. The King of Fighters XI

Genel Bakış: Pek çok kişi KoF serisinden XI’i seçtiğimiz için belki kızacak ama bu oyun tüm seride en az kıymeti bilinmiş, en iyi oyunlardan birisi. 3 vs 3 özelliğini devam ettiren oyun bu sefer rauntlardan oluşmuyor. Oyun içinde, hatta kombo ortasında karakter anlık olarak değiştirilebiliyor. 2003’ün denediği fakat çok da başarılı olamadığı bu sistem XI’de sapasağlam işliyor. Ufak yenilemelerden geçmiş eski sprite çizimler, renkli arka planlar, yağ gibi akan bir oynanış ve heyecanlı hikayesiyle bu oyunu denemeyen çok şey kaçırıyor.

Oyun Sistemi: Yukarıda bahsettiğim gibi, oyunda Marvel vs Capcom’a benzer bir karakter değiştirme sistemi var. Bildiğimiz KoF mekanikleri haricinde bu oyuna özgü mekanikler: Kombo içinde, hit sayısını bozmadan hızlı karakter değiştirmemizi sağlayan Quick Shift; dayak yerken karakterimizi kurtarmak istediğimizde diğer karakteri çağırmamızı sağlayan Saving Shift; karakter seçiminde takım lideri olarak belirlediğimiz karakterin süperleri iptal edip en büyük süperi yapabildiği Dream Cancel. Bu 3 mekanik süper barımızın hemen üstünde dolan Skill Point‘lerden harcayarak yapılıyor.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Çok akıcı ve derinlikli bir oynanışa sahip olan KoF XI, çıktığı zamanda dövüş oyunlarının popülerliğini yitirdiği, arcade salonlarının kapandığı bir zamana denk gelmişti. Bu oyunu batıda sadece PS2 sahipleri oynayabildi. KoF XI, bugün tekrar keşfedilmeyi ve oynanmayı hak eden, değeri bilinmemiş bir oyun.

4. Tekken 3

Genel Bakış: Listemizin bu kısmı biraz kişisel olacak. Listeye Tekken 3’e kadar gitmeden daha modern bir Tekken oyunu koymayı düşündüm (hatta koydum da). Fakat Tekken 3’süz olmazdı. Street Fighter’ın yıldızının söndüğü, sadece zengin insanların takoz gibi cep telefonu taşımaya yeni yeni başladığı, internetin ise TV’lerde yeni duyduğumuz gizemli bir şey olduğu yıllardı. Orta okul’da bir dönem arcade salonlarına gitmeyi bırakmıştım. Fakat bir gün neredeyse tüm okulun salonlara yeni gelen Tekken’i konuştuğunu fark ettim. Yok Eddy’nin yerden dönmesiydi, yok Heihachi’nin dirseğiydi, yok Nina’nın kesmesiydi, bir anda futbol maçları yerine bunlar konuşulur oldu. Öyle ki, sıraya, hatta sınav kağıtlarına 4 tuş çizip King’in boğuşmasını çalışan manyaklar türemişti. Oyunu kendi gözlerimle gördüğüm andan itibaren yıllarca oynadım. Bu oyun bu kadar popüler olmayı hak ediyordu. Ağzımızı açık bırakan grafikleri, muhteşem oynanışı, kapışma hissi ve dahası… Playstation 1 yayıldıktan sonra da popülerliği devam etti oyunun. Kendinden sonra gelen bir sürü oyuna ilham oldu. 8,3 milyon adet satarak Playstation 1’in en çok satan 2. oyun unvanını elde etti.

Oyun Sistemi: Bu oyunla birlikte artık Tekken’de 3. boyut sadece modellemelerle sınırlı değildi; oynanışta da yanlara kaçma, arkaya geçme, özgür hareket edebilme olanağı gelmişti. Sol yumruk, sağ yumruk, sol tekme, sağ tekme olmak üzere 4 tuştan oluşan oyunda; yüksek, orta ve aşağı vuruş çeşitleri, yüzlerce hareket, kapmalar, kapmalardan kurtulma imkanı, bazı karakterlerin gelen hareketi kesebilme özelliği, bu kesme özelliğine karşı yapılabilen “chicken” ismindeki anti kesme hareketi ve dahası… Bu kadar çok hareket, o zamana kadar görülmemiş sayıda oyun stratejisi sunuyordu. Tekken 3, Street Fighter II’den sonra dövüş türündeki 2. dönüm noktası oldu.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Tekken’e yeni adım atacaklar için harika bir başlangıç oyunu. Tekken, her zaman erişilmesi ve oynaması kolay bir oyun olmuştur. Alt seviye oyuncudan profesyonel seviyeye kadar herkes için eğlence barındırır. Oynadıkça ustalaşılan kombolar, karaktere ve hatta karşınızdaki oyuncuya göre şekillenen oyun stiliniz, kesmeler, kapma açmalar, şaşırtmacalar eğlence ve rekabet seviyesini tavana çıkartıyor. Bugün bile burun kıvırmadan oynanabilecek bir oyun.

3. Guilty Gear XRD — REVELATOR (+ REV2)

Genel Bakış: Listemizdeki en güncel oyun olan Guilty Gear XRD — Revelator, içerisinde barındırdığı bir ton dövüş mekaniği, birbirinden farklı tipe ve oynanışa sahip karakterleri ve yaparken ter döktüren kombo ve “set up”larıyla üst düzey bir dövüş oyunu.

Oyun Sistemi: Oyunda bir sürü dövüş mekaniği mevcut. “Roman Cancel” ile iptal edilen hareketlerle devam ettirilen çılgın zincir kombolar, rakibe ter döktüren şaşırtmaca ve “mix-up”lar, kombo içinde yapılabilen “Overdrive”lar (karaktere özel süper hareketleri), koruma sağlamlaştırma, savuşturma, “air dash”, süper zıplama, Mortal Counter sekansları… Durun, hemen korkmayın. GGXRD — R, dövüş oyunu tarihinde görülmemiş güzellikte tasarlanmış bir öğretici mod içeriyor. Sadece bu oyun için değil pek çok dövüş oyunu için geçerli olabilecek temel bilgileri mini oyunlar oynatarak sunuyor. Tuşları öğrenme, doğru bir şekilde hareket etme, kombolara giriş, “cancel” sistemleri ve dahası bu eğlenceli mini oyunlarla öğretiliyor. İlk bakışta çok karışık görünen oyunda, öğretici modu büyük bir aydınlanmayla bitiriyoruz ve hemen ardından da seçtiğimiz karaktere özel öğretici moda giriyoruz. Burada oynamak istediğimiz karakterin hareketlerini, özelliklerini ve kombolarını başlangıç seviyesinden itibaren öğrenebiliyor ve yapabiliyoruz. “Advanced” kombo düzeyine eriştiğimizde ise asıl zorluk başlıyor. Hava kombosunun içindeki “jump cancel”lar, sadece duvar dibinde veya belli bir pozisyonda işleyen hareketler zinciri, duruma göre değişen kombolar, uzun kombolar, daha uzun kombolar, en uzun kombolar… Şimdilik bu kadar ileriye gitmeye gerek yok. Ben Roman Cancel’ımla, Dust kombomla mutluyum deyip online’a dalıyoruz. Buradan oynamak istediğimiz kıtayı, ülkeyi ve kanalı seçip görsel olarak kocaman bir bahçeyi andıran lobimize giriyoruz. Avrupa’da genellikle kalabalık Fransa’nın 1. kanalında toplanıyor. Bu bahçede, kişiselleştirdiğimiz minik avatarımızla ister gezinip arkadaş edinebilir, ister gölette balık tutup para ve gizli karakter dahil gizli eşyalar kazanabilir, isterseniz köşelerdeki arcade makinelerine oturup oradan geçen bir yabancıyla 1 el oyun atabilirsiniz. Ama buraya gelişimizin asıl amacı bir oda kurmak. Kurduğumuz veya katıldığımız odanın içerisi de arcade makinelerinden oluşuyor ve bu makinelere oturarak diğer oyuncularla kapışabiliyor veya yanlarınde dikilerek diğerlerinin maçlarını izleyebiliyorsunuz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Son zamanlarda çıkan oyunlar içinde en eğlenceli kapışmalarınızı burada yapacaksınız. Karakter çeşitliliği sırf tip olarak değil, çok ilginç ve değişik oynanışlar da sunuyor. Herkese, her oyun tarzına hitap eden bir karakter mevcut. Örnek olarak yeni eklenen Jack-O’nun oynanışına bakarak ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kabul edelim ki oyunda orta seviye ve sonrasına erişmek çok zor. Başlangıç seviyesinde güle eğlene oynarken, sizin ve rakiplerinizin seviyesi arttıkça ecel terleri dökmeye hazır olun. “Turtle” oyun tarzını cezalandıran, sizi sürekli saldırı halinde olmaya ve rakibe tuzaklar kurmaya iten oyun, sadık oyuncularına çok şey vaat ediyor. Harika grafikler, güzel netcode, muhteşem müzikler derken kullanabileceğim olumlu sıfatları da bu oyunla tüketmiş oldum.

2. Tekken 5 Dark Resurrection

Genel Bakış: Tekken 4’ün garip tasarım seçimleri bir çok hayranı seriden soğutmuştu. Hayal kırıklığı yaratan Tekken serisinin küllerinden doğması gerekiyordu. Ve 2005 yılında o geldi: Tekken 5! Hep bildiğimiz, çok sevdiğimiz Tekken oynanışı geliştirilerek geri dönmüş; klasik karakterler iyice rafine edilmiş; grafikler ve müzikler o güne kadarki görmediğimiz bir boyuta taşınmıştı. Asuka Kazama, Feng Wei ve Raven gibi bugün çok sevilen karakterlerle de bu oyunda ilk kez tanışmış oldul. Bunlar da yetmemiş gibi Soul Calibur’dakine benzeyen bir karakter kişiselleştirme özelliği de getirilmişti; böylelikle sevdiğimiz karakterleri estetik yoksunu, berbat tasarımlara dönüştürme akımı bu oyunla başlamış oldu.

Oyun Sistemi: Oyun, klasik Tekken oynanışını akıcı animasyonlar ve hareket özgürlüğü sayesinde bir üst seviyeye çıkartmakla kalmıyor bir de ilk kez Crush sistemini ekliyor. Biri havadan diğeri aşağıdan gelen karşı karşıya iki hareketin, hangisinin önce çıktığının önemi olmadan birbirine değmemesi olarak açıklanabilecek bu sistemde bir saldırıdan kurtulmak için o saldırının vuruş bölgesi dışında kalan veya bağışık olan başka bir saldırı gerçekleştirilebiliyor. Crush sistemi dışında, Tekken 4’te gelen ve suyu çıkan duvar komboları Tekken 5’te çok daha mantıklı hale gelmiş.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Birkaç sene sonra çıkan Dark Resurrection güncellemesiyle daha da mükemmelleşen Tekken 5, dövüş oyunları içinde her zamanki gibi en erişilebilir ve en rekabetçi oyunlardan biri olarak yer ediyor.

1. Street Fighter III — Third Strike

Genel Bakış: Listenin 1 numarası için 1 saniye bile düşünmeye gerek yoktu. 1999 yılındaki çıkışından beri, hâlâ yeni şeyler görmenin, hâlâ şaşırmanın mümkün olduğu 3rd Strike gerçek bir başyapıt. Dövüş türünün bayrak taşıyan Street Fighter serisinin en tepe noktası. CPS 3 sistemini sonuna kadar kullanan 2D grafikleri, yıllar geçse de yeniliğini koruyan sapasağlam oynanışı, gazı hiçbir zaman kaçmayan rekabetçi özellikleriyle kaliteli bir şarap gibi.

Oyun Sistemi: 3. oyunun son halkası olan 3rd Strike’ın sunduğu mekanikler arasında en çok göz kamaştıranı “Parry” yani savuşturma sistemi. Kolu rakibin vuruşu bize değmek üzereyken ileriye, aşağıdan geliyorsa aşağıya iterek yapılan “Parry”ler, çoklu vuruşlarda, özel ve süper hareketlerde o hareketin ritmini ezberlediğimiz sürece işe yarıyor. Parry sistemini en güzel şekilde gösteren şu Daigo vs Justin Wong videosunu izlemeyen kimse kalmamıştır:

Parry haricinde, korumadayken yapılan ve yapması daha zor olan kırmızı Parry; Target kombolar, gelişmiş super cancel sistemi çok rafine bir oynanış sunuyor. Bu oyunda yapılabilecekler çok geniş. Özellikle orta ve ileri seviye kapışmaları izlemek bile ayrı bir zevk.

Bu sayfaya sonsuza kadar 3rd Strike gif’i ekleyebilirim

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Üzerinden uzun seneler geçse de eskimeyen, ilk günkü heyecanını koruyan, sunduğu eğlenceden ödün vermeyen; hatta seri ilerledikçe tekrar tekrar hatırlamamıza yol açan çok az oyundan birisi 3rd Strike. Hâlâ faal olarak oyunu oynayan bir komunitesi olması ve sürekli yeni “Evo Moment” türü kapışma anları üretebilmesi bu oyunu listemizin 1. sırasına altın harflerle kazıyor. Bu akşam işiniz yoksa, aynı aşağıdaki gibi üst seviye 3rd Strike kapışma videoları izleyebilirsiniz.

Listemiz burada bitiyor. Arada kişisel tercihlerde bulunmuş da olsam, Samurai Shodown 4 gibi benim için çok önemli birkaç oyunu çok dengesiz oldukları için bu listeye almadım. Peki sizce bu listede neler eksik? Yorumlarınızla önerilerinizi (öfke kusmadan lütfen) ekleyebilirsiniz.

--

--

Haku

video games, localization, comics, politics, food, art, animals