Türkçe Dövüş Oyunları Terimcesi

Haku
2 min readAug 22, 2015

--

“Airdash”? “Block Stun”? “FADC”? “OTG”? Ya da “Aduket”, “taktak”, “çelme”? İlk kısım kafanızda bir şey oluşturmadı ama ikinci kısımdaki sözler size bir şeyler mi hatırlattı? O zaman okumaya devam edin.

Bir zamanlar ülkece oyun salonlarında çuvallarla jeton harcadığımız Street Fighter, Mortal Kombat, Tekken, King of Fighters ve daha niceleri unutuldu mu? Dövüş oyunları 2000'li yıllarla birlikte internet kafe ve bilgisayarların yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tutmuş olabilir.

Her mahallenin birer Street Fighter şampiyonu, birer efsanesi olduğu zamanlar… Size hepsi geride kalmış gibi görünüyor olabilir. Fakat dövüş oyunları e-spor müsabakaları arasında yeniden şaha kalkmış, tüm dünyada fırtınalar estirdiği günlere geri dönmüş durumda. Başta, her sene ABD’de düzenlenen milyon dolarlık EVO organizasyonu olmak üzere Avrupa’da, Asya’da, Amerika’da büyük turnuvalar düzenleniyor, sürekli yeni yıldız oyuncular doğuyor ve hayran güruhları katlanarak çoğalıyor. Peki bir zamanlar mahallede herkesi yenen Mortal Kombat ustası abimizin onlardan ne eksiği var?

Tabii ki gereken en önemli şeylerden biri biraz özveri ile Türkiye’deki dövüş oyuncusu kitlesinin gelişmesi…Dövüş oyunlarında çoğunlukla İngilizce ve Japonca terimler kullanılması, bizde sıklıkla dil bariyeri oluşturuyor. Bu yüzden biz oyuncular, yaptığımız hareketleri ve oyun sırasında düştüğümüz durumları kelimelere dökemeyince oyunda istediğimiz düzeyi de yakalayamıyoruz.

Çeviribilim mezunu ve 5 senedir oyun sektöründe yerelleştirme üzerine çalışan biri olarak kitlemize bir yardımım olsun istedim ve dövüş oyunlarında sıkça kullanılan yabancı terimleri, bu terimlerin anlamlarını, geçtiği oyunları ve Türkçe terim önerilerini toparlayıp bir terimce oluşturdum. Boş zamanlarımda severek yaptığım ve aylarımı alan bu uğraşta yardımlarını esirgemeyen kişiler de oldu. Hepsine buradan teşekkür ediyorum.

Bu yazıyı okuyanlardan ricam bu terimceyi dövüş oyunlarıyla ilgilenen arkadaşlarınızla paylaşmanız, dövüş oyunu gruplarında yayınlamanız.

Terimceye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!

Bu terimcenin amacı:

  1. Anlamı bilinmeyen terimlerin anlamlarını öğrenmek için sözlük olarak kullanmak
  2. Yeni kavramlar ile tanışmak
  3. Türkçe terim önerilerini insanların kullanımına sunmak ve bunları benimsetmektir.

Lütfen eleştirmek istediğiniz kısımları ve eklemek istediğiniz Türkçe terim önerilerini bu yazı altında paylaşın ki bu terimceyi birlikte geliştirelim.

Süreç boyunca yardımlarını esirgemeyen şu harika insanlara teşekkür ederim: Ali Calkan Menekşe, Emre Ozan Şirin, Volkan Turan, Selçuk Aşşık, Cenk Barkın Us, Çınar Arcan, Ali S.

Not: Eğer hoşunuza gittiyse ve ileride kullanacaksanız sayfayı sık kullanılanlara ekleyin. Çünkü terimce sık sık yenilenecek ve güncellenecek. Örneğin bir sonraki güncellemede Street Fighter V terimleri eklenecektir.

Not 2: Şimdilik Google Docs sayfası olarak paylaşmış olsam da ileride başka bir platforma eklemeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda burayı güncelleyeceğim.

Not 3: Oyunlarda geçen özel isimler için Türkçe öneri sunulmayacaktır. Örneğin Hadouken her yerde, her dilde Hadouken’dir.

--

--

Haku

video games, localization, comics, politics, food, art, animals